8 listopada 2021r. „Gastronomik” włączył społeczność szkolną do obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu młodzież przygotowała zdrowe dekoracyjne kanapki z dietetycznymi pastami warzywnymi, które można było skosztować na długiej przerwie. Celem było zachęcenie do spożywania II śniadania oraz warzyw w różnej postaci. Według piramidy żywienia powinny one stanowić podstawę naszej diety. Wygłoszona została również prelekcja przez radiowęzeł, której treść przypominamy poniżej.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro -Toques- organizację zrzeszającą znanych szefów kuchni.
Celem święta jest:
- promowanie zdrowego jedzenia wśród młodzieży,
- promowanie dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków,
- informowanie o konsekwencjach złej diety.
Przypominamy w tym dniu o ważnych zaleceniach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dotyczących zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży:
Pamiętaj również o spożywaniu śniadania przed wyjściem do szkoły.
Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.
Aneta Szczęsna i Beata Ludwikowska