Informacje

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Kanapki przygotowane przez młodzież z gastronomika

8 listopada 2021r. „Gastronomik” włączył społeczność szkolną do obchodów Europejskiego Dnia  Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu młodzież przygotowała zdrowe dekoracyjne kanapki z dietetycznymi pastami warzywnymi, które można było skosztować na długiej przerwie. Celem było zachęcenie do spożywania II śniadania oraz warzyw w różnej postaci. Według piramidy żywienia powinny one stanowić podstawę naszej diety. Wygłoszona została również prelekcja przez radiowęzeł, której treść przypominamy poniżej.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro -Toques- organizację zrzeszającą znanych szefów kuchni.

Celem święta jest:

- promowanie zdrowego jedzenia wśród młodzieży,

- promowanie dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków,

- informowanie o konsekwencjach złej diety.

Przypominamy w tym dniu o ważnych zaleceniach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dotyczących zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży:

  1. Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
  9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.

Pamiętaj również o spożywaniu śniadania przed wyjściem do szkoły.

Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.

Aneta Szczęsna i Beata Ludwikowska

 

 

 

Ta strona wykorzystuje pliki Cookie
Ustawienia Dostępu