Informacje

Zachęta do zdrowego odżywiania się

informacja o Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada 2022 r. „Gastronomik” włączył społeczność szkolną do obchodów Europejskiego Dnia  Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu młodzież upiekła ciasteczka owsiane z bakaliami, które można było degustować na długiej przerwie. Celem obchodów było zachęcenie do spożywania produktów zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych. Według piramidy zdrowego żywienia produkty zbożowe są podstawą diety. Powinniśmy je jadać jak najczęściej. Każdy uczeń powinien przed wyjściem z domu spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Ma ono być na pewno pożywne - ciasteczka są tego przykładem. Wygłoszona została również prelekcja przez radiowęzeł o tym wydarzeniu.

RECEPTURA NA CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI

Składniki

  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl. posiekanych bakalii (np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele, dowolne orzechy, migdały, pestki dyni lub słonecznika)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek miodu lub 1-2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. W misce wymieszaj suche składniki mąkę, płatki owsiane, kokos, sodę i proszek do pieczenia, sól.
  2. Dodaj posiekane masło, jajka, jogurt, miód. Wyrabiaj ręką, do połączenia składników.
  3. Na koniec dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
  4. Formuj ciasteczka. Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze w niedużych odstępach (ciasteczka nie „rozlewają” się na boki w trakcie pieczenia).
  5. Piec około 20 minut w temp. 200 stopni.
Ta strona wykorzystuje pliki Cookie
Ustawienia Dostępu